#NestleDlaNauki to inicjatywa ma na celu wsparcie polskich środowisk naukowych
w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań w obszarze żywności.
Tematem przewodnim pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki w roku akademickim 2024/2025 jest ROLNICTWO REGENERATYWNE.
Czym jest rolnictwo regeneratywne?
To podejście do uprawy, które koncentruje się na ochronie i odbudowie gruntów rolnych oraz otaczających je ekosystemów. W przeciwieństwie do konwencjonalnych technik skupionych na intensyfikacji uprawy, stosowanie tych praktyk przyczynia się także do poprawy stanu gleby, przywracania obiegów wodnych i zwiększania bioróżnorodności. Jest to również skuteczny sposób na wiązanie w glebie dwutlenku węgla, co ogranicza emisję gazów cieplarnianych.
Wybór tego tematu na motyw przewodni tegorocznej edycji jest nieprzypadkowy i wiąże się z nabierającymi rozpędu zmianami klimatycznymi, którym chcemy przeciwdziałać.
Produkty Nestlé są obecne na półkach sklepowych w niemal każdym kraju na świecie, nasza firma ma istotny wpływ na spełnianie globalnych zobowiązań klimatycznych. Dlatego konsekwentnie staramy się wprowadzać rozwiązania, które zmniejszają nasz wpływ na środowisko.
Zaangażowanie Nestlé w rozwój rolnictwa regeneratywnego
Działania zmierzające do osiągnięcia zero emisyjności netto w Nestlé opisuje globalna „mapa drogowa” , która zakłada:
-
20% redukcji emisji do 2025 roku;
-
50% redukcji emisji do 2030 roku;
-
zerowa emisja netto gazów cieplarnianych najpóźniej do 2050 roku.
“Gleba jest podstawowym źródłem surowców do produkcji żywności, a rolnictwo regeneratywne jest kluczem do jej ochrony i poprawy jakości. Musimy wdrażać praktyki regeneratywne, aby dbać o glebę, zapewniając jej trwałą żyzność i zdolność do dostarczania wartościowych produktów naszym konsumentom przez kolejne lata.”
dr Jacek Czarnecki, Head of Regulatory & Scientific Affairs CEE w Nestlé.
Do 2025 roku z rolnictwa regeneratywnego zamierzamy pozyskać 20% naszych kluczowych surowców. W roku 2030 poziom ten ma już osiągnąć 50%, stąd też chęć wdrożenia kolejnych działań, które pozwolą zastąpić konwencjonalne praktyki rolne. Wierzymy, że działając razem na wielu „polach”, zarówno z rolnikami, jak i partnerami programu - możemy stworzyć istotne rozwiązania zmierzające do osiągnięcia postawionych sobie celów chroniących dobro naszej planety.
Partnerzy tegorocznej edycji
Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra skupia grupę ekspertów świata nauki oraz praktyków wielu dziedzin, m.in. gleboznawstwa, agronomii, ochrony środowiska, produkcji roślinnej czy hodowli zwierząt. W swej działalności w sposób holistyczny łączy wiedzę praktyczną z najnowszymi dokonaniami nauki w szeroko rozumianym rolnictwie. Jej misją jest promowanie takiej produkcji rolnej, która zabezpieczy potrzeby żywnościowe świata jednoczesnie szanując zasoby środowiska naturalnego i dążąc do ich regeneracji.
Foodtech.ac to program akceleracyjny łączący technologię i branżę spożywczą, rozwijający przyszłych liderów branży. Przeznaczony dla liderów startupów i firm, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i sieć kontaktów w zakresie innowacji spożywczych.